Stěbořice

13.05.2014 10:05

Další svátek a s ním volno, připadlo opět na čtvrtek. Bylo z čeho vybírat, k tradiční Hrabyní přibyl nový běh ve Stěbořicích. Běhalo se také v Bohumíně, maraton v Třebovicích. Bohumín už jsem si minule zkusil, je to krátký okruhový běh na náměstí. Původně to tedy měla být 15 ka v Hrabyni, kam jsem se chystal, ale náhodou jsem objevil zprávu o běhu v Stěbořicích a bylo rozhodnuto.

Pořadatele asi počítali s účasti místních a snad pár jedinci....jenže vše bylo jinak. Zveřejnění propozic na našem webu strhlo lavinu zájmu. Běžců bylo tolik, že se opět musel posouvat start, aby se všichni stačili zapsat, dokonce došly i velmi pěkná startovní čísla a tak došlo i na ručně psané.

Místní o kostel velmi pečují, v nádherně upraveném okolí pak probíhalo vše ostatní. Byl připraven velký stan s lavicemi, startovní brána, slunečné počasí dotvářelo slavnostní atmosféru. Pro méně zdatné, zkušené byl připraven 4 km dlouhý okruh, zbytek běžel 10 km. Trasa vedla okolím obce, parkovými, polními i lesními cestami, jen menší část po asfaltu. První polovina byla velmi rychlá, rovinatá, pak ale přišly kopce a obtížný úsek po čerstvě posekané trávě polní cesty. Na to, že to byl první ročník, to bylo velkolepé, snad nadšení vydrží jak běžcům a pochodníkům, tak i pořadatelům. Pro ně pak byla určitě povzbuzením velká účast místních, od dětí až po dospělé. Na opavsku není moc obcí, kde se koná podobná akce.

Možná by bylo lepší posunout termín na víkend, kdy se v okolí nekonala žádná akce, na rozdíl od 8.5. Od nás byli na startu Stuchlíci, Ferenc, Žídek a spousta známých z blízka ale i z daleka, z Polska.

 

Erich