Fachman Kros 2014

08.10.2014 10:14

Nedělní datum 5. října 2014 se stal termínem, který se nám zapsal do diáře dění už před rokem, kdy jsme s Michalem převzali organizaci přespolního běhu Fachman kros. Loni se nás na startu sešlo čtyřicet. Pro letošní rok jsme si posunuli laťku na trojciferné startovní pole. Stanoveného cíle jsme dosáhli a snad se nám také podařilo zasadit tradici běhů na Svobodě.

 

Od letošního ročníku závod zaštiťovala kromě našeho běžeckého klubu také obec Štěpánkovice a základní škola. Obec nám postavila stan a škola dodala mj. i zvukovou aparaturu. Svobodský sbor dobrovolných hasičů se postaral o oheň pro pečení špekáčků a poskytl zázemí. Zbývalo objednat dobré počasí. (S Michalem jsme nechtěli nechat nic náhodě a raději jsme hodili i pár drobných do košíčku…)

 

To, že závodníků bude letos mnohem více, jsme už tušili podle elektronické prezentace. A možná se nám včera závodem podařilo zdvojnásobit počet lidí na Svobodě. Ale pojďme postupně k věcem podstatným.

 

Areál u hasičárny se už od brzkého rána začal hemžit drobotinou. A když se malé děti oblékly do žlutých školních dresů, zcela rozzářily mlhavé jitro. A když se ty nejmenší dětičky – s obrovskou zarputilostí – blížily k cíli, byly povzbuzovány velkým aplauzem rodičů i závodníků a zablýsklo se i „Tygří oko“ (Eye of the Tiger).
Mladší žáci se zdárně popasovali se vzdálenosti 450 metů a omladina neměla problém s patnáctistovkou. Dokonce i pár žáků si trouflo na trať s dospělými. Michalův Ondra vyhrál v juniorské osmičce. Startovní pole školáků a předškoláků bylo nakonec šedesátihlavé.

 

Po doběhu starších žáků proběhlo focení všech závodníků. Děti si pak šly opékat špekáčky a skotačit na prolézačky. Předtím se však ještě odebraly na deset minut vzdálené místo, kde měly připravené sladké překvapení. Byl to dobrý tah! Malí neměli nejmenší problém se pro pamlsek kousek projít a organizátoři měli více klidu ke zpracování výsledků a vypsání diplomů a účastnických listů pro ty nejmladší.

 

V deset hodin se rozeběhl zástup běžců, který se vydal na trať osmičky a patnáctky. Přestože trať byla značena více než dostatečně, jeli ještě před vedoucími běžci dva pilotní jezdci na kole. Trať vedla stejně jako loni po cyklostezkách a polních cestách až ke kobeřickému „Balatonu“. Běžci se vraceli okolo bývalých služovických kasáren ke svobodskému lesu. Cíl byl letos trochu posunutý, aby závěrečná rovinka byla až před hasičárnou. To bylo rozhodně atraktivnější pro diváky, a běžci tak mohli být vyburcováni k maximálnímu finiši.

 

V cíli bylo pro závodníky připravené občerstvení. Vánočka, chleba se škvarkama a hlavně špekáčky a párky. Pro pivo do hospody to bylo jen po pár schodech. Než se zparcovaly výsledky, mohli si závodníci jako (bezplatný) bonus vyběhnout speciální sedmisetmetrovou trasu. Ten kdo se na tuto krátkou trať vydal, určitě námahy nelitoval…
 

Před vyhlášením vítězů proběhla tombola. Ti, kteří se zaregistrovali předem, dostali navíc jeden slosovatelný lístek, který zdvojnásobil šanci něco vyhrát. (Tímto děkujeme všem, kteří do toboly přispěli.)
 

Vítězové dostali kromě medailí a diplomů také propisku a čelenku s logem Facham krosu. Věříme, že tuto čelenku budou vítězové hrdě nosit na dalších běžeckých závodech.

 

Radimovi se ani letos nepodařilo Fachmana vyhrát (nepomohlo ani protekční startovní číslo). Zato Jana v cíli vbíhala do natažené žluté pásky. Také Erich se postavil na (za) „bednu“ – hned vedle vítěze. Gratulujeme! A gratulujeme i ostatním, co porazili nimimálně sami sebe!

 

 

 

Chtěl bych za organizační tým FK poděkovat všem, kteří se na přípravě závodu spolupodíleli a pomáhali, vyráběli medaile či diplomy a různými způsoby akci podporovali. A hlavně děkuji těm, kteří si na Svobodu přijeli zaběhat. – Bez vás by ta snaha neměla smysl.  :)

 

A na závěr bych přidal přání, aby tato zasazená tradice fachmanského krosu zapustila kořeny.

 

roman

 


Z pohledu závodníka
 


Fachman,....teprve druhý ročník a již by se mohl stát vzorem pro další

závody v širokém okolí. Splňuje přesně mé představy o běhání, má

naprosto vše. Start v neděli dopoledne, lidové startovné, nádherná trasa,

ceny pro všechny v tombole, všestranná péče o startující, kat. od nejmenších

po nejstarší....k tomu všemu ještě ideální počasí, spousta legrace, jak na trase,

tak po doběhu. Pořadatelé udělali vše, co mohli i mnoho na víc, patří jím za to

obrovský dík, bylo to nádherné dopoledne. Košice mají prostě smůlu a měli

by změnit termín maratonu, Fachman kros je prostě jednička!!!!

Erich