Prosincové závody na opavsku

31.12.2014 00:00

Začátek prosince - to byla na opavsku celkem mrtvá sezóna,ale zato závěr prosince,to byla doslova smršť. Začalo to v Opavě,kde se běžel již 41.ročník Vánočního běhu a pokud mne neklame paměť,tak se jedná,když ne o nejstarší,tak určitě o druhý nejstarší běh na opavsku.Start a cíl proběhl  u školního statku,na startu se nás sešlo přes osmdesát,což je rekordní číslo, určitě alespoň za posledních 20.let.Že tento opavský běh překonal určité období stagnace dokazuje také to,že cestu do Opavy zvážil i takový borec jakým je Aleš Miko.Aleše ale nakonec překonal Jiří Sýkora jr. a stal se celkovým vítězem na této 5.km. trase.Tato silniční a relativně krátká trasa vyhovuje mladým atletům z opavských oddílů,kterých se zde sejde vždy velký počet.Z Kravař nás dorazil také velký počet  - 10 běžců,nejlépe trasu zvládla naše najvětší sběratelka medailí - Jana, bednu brali také Erich a Karel Stuchlík ml.

Následoval vánoční běh Jilešovicemi.Myslím si,že Jirka Brož měl původně v úmyslu pojmout tento závod jako recesi před ježíškem,nicméně 103 účastníků letos - tak tu už končí sranda. Ale asi existuje spousta běžců kteří na štědrý den dopoledne nechtějí doma překážet u plotny. Že to sranda nebyla,dokazuje také kvalitní obsazení: Miko,Pytlík,Kasalík - ta jsou první tři tohoto běhu na 4 km. Z našich dorazilo 5 běžců,nejlépe již zmíněný Radim na 3. místě. Já jsem tradičně vynechal,snad příští rok.

Na Štěpána přišli na řadu Litultovice,tak jako ostatně již 34 let po sobě.Také tento běh zaznamenal obrovský rozmach,na startu nás bylo 152. Trasa běhu měří 10 500 metrů,běželo se na tři kola a asi polovina startujících využila možnost běžet třetinovou distanc na 1 kolo. Největší atrakcí běhu v Litultovicích byla účast Jakuba Holuši,který byl bezkonkurenční, ikdyž na startu byl velice kvalitní Jiří Sýkora.Na třetinovou trasu nastoupili opět mladí opavští atleti,doprovázeni omladinou z místních spolků.Z Kravař opět rekordní účast - 10 běžců,opět bedna a opět Jana.Vyhlášení proběhlo v krásné budově Litultovického zámku.Krásný běh,krásný zážitek - doporučuji!

Ještě jeden běh se konal na Štěpána,a to v Hlučíně.Start je sice až odpoledne,ale přesto je to termínová kolize.O tomto běhu informace nemám,z výsledků jsem se dozvěděl,že zvítězil Jirka Pytlík za účasti 50 borců. Ikdyž by určitě všichni kravařští běžci rádi podpořili kluky z Hlučína,tak prakticky všichni dali přednost Litultovicím.Běžci jsou zřejmě také tak trochu konzervativní a neradi mění své návyky. Svoji roli zde hraje asi také dlouhá tradice běhu v Litultovicích.
Do nového roku přeji pevné zdraví,mnoho kilometrů a nezapomeńte,že začínáme už v neděli v Kobeřicích!!!

K.M.st.