Tento týden to byla samá schůze.

10.12.2015 15:46

Na úterý byla svolána mimořádná členská schůze v souvislosti se změnami v občanském zákoníku. Jana nás seznámila s legislativními změnami, které nabývají účinost od 1. ledna a představila nám upravené stanovy. Hlasováním bylo potvzeno stávající složení výboru. Ve funkci předsedy byl potvrzen Radim Kasalík a nově proběhla volba místopředsedy, do které byl zvolen Honza Ferenz. Návrh některých členů na změnu názvu kluby byl hlasováním zamítnut. Oficiální název tedy zní: Prajzský běžecký klub Kravaře (zapsaný spolek).

Hned ve středu proběhl trénink v zámeckém parku s následným závěrečným posezením na hřišti. Celkem svižného tréninku na 11 km. se zúčastnily 2 běžkyně a 9 běžců. Následovalo, jako každoročně, závěrečné posezení, kde byla účast podstatně větší. Nechyběli samozřejmě běžci ze Štěpánkovic, přijeli také hoši z družebního týmu Erholung Bolatice. Podával se tatarský biftek na topince, k pití pivo a pepermintový likér. Diskuse se točila samozřejmě okolo běhu. Schůzování už ale bylo dost, příští týden se jde do Opavy na Vánoční běh.

K.M.st.

Diskusní téma: Tento týden to byla samá schůze.

Datum: 30.12.2015

Vložil: Jiří Kruliš

Titulek: Změna názvu spolku-pozor!!!

Ahoj kluci a kamarádi všiml jsem si, že jste na své schůzi bojovali co se týká názvu oddílu. Jsem rád, že hlasování dopadlo, jak dopadlo. Proč? Protože já půl roku bojoval s úředním šimlem z našeho Magistrátu v Havířově. A skutečnost byla taková,že dotyčná si řádně nepřečetla novelu "Občanského zákoníku." Pošlu Vám názor naší úřednice a pak našeho ústředí v Praze.
Magistrát:
Vážená paní předsedkyně,
Vážený pane předsedo,

chtěla bych Vás opakovaně upozornit na nutnost změny názvu Vašeho sdružení (z o.s. na z.s.). Dne 01.01.2014 jste se dle občanského zákoníku z občanského sdružení automaticky transformovali na spolek. Do 1.1.2016 máte povinnost nechat změnit název klubu tak, aby bylo v názvu z.s., popřípadě zapsaný spolek. Občanský zákoník také hovoří o tom, že stanovy klubu je možno změnit do 1.1.2017.
Upozorňuji však, že dle našich zkušeností Vám Rejstříkový soud nezmění název, pokud nemáte upraveny stanovy.

Na Rejstříkový soud je třeba zaslat:
1. Formulář, ve kterém žádáte o změnu (stáhnete na webových stránkách soudu), který musí být ověřen (na matrice, u notáře)
2. Podepsané stanovy předsedou klubu (2x)
3. Originál zápisu z VH, kde byla schválena změna stanov a nový předseda (2x)
4. Povolení majitele budovy, že zde můžete mít sídlo.

Pokud tyto změny nebudou provedeny do 1.1.2016, nebudete moci v roce 2016 dostat dotaci, protože se bude jednat o porušení zákona. Proto si prosím pohlídejte termíny.

Klub, který má již tuto změnu provedenou je povinen doručit usnesení o změně (z Rejstříkového soudu), nové stanovy a zápis z VH nejpozději do 14 dnů ode dne změny (jak je uvedeno ve smlouvě). Proto všechny žádám, aby tyto podklady doručili CO NEJDŘÍVE.

Dále bych Vám chtěla znovu připomenout, že dne 15. 06. 2015 byla schválena změna Zásad o poskytování dotace. DŮLEŽITOU ZMĚNOU MIMO JINÉ JE, ŽE ŽÁDOSTI NA ROK 2016 SE PODÁVAJÍ NEJPOZDĚJI DO 31. 10. 2015 (je to sobota, tak že do pátku 30. 10. 2015). Díky této změně budeme moci žádosti projednávat dříve a kluby tak dostanou dotace podstatně dříve (ne až v dubnu-květnu, ale cca v únoru-březnu).

Vyúčtování jste povinni doručit do data, které máte uvedeno ve Smlouvě. Z 99 % se jedná o datum do 31 . 01. 2016. Upozorňuji ale všechny, že pokud doručíte vyúčtování až na konci ledna, vyhotovení smluv na rok 2016 se posune, jelikož dotaci na další rok můžete získat až po bezchybném vyúčtování dotace za předešlé období. Musíme ve sportovní sféře zkontrolovat objem cca 20 milionů, proto Vás žádám, abyste vyúčtování nosili co nejdříve tak, abych ho mohla průběžně kontrolovat a po schválení dotací v ZMH (konec ledna, příp. začátek února) začít vyhotovovat Vaše nové smlouvy.

A ještě jedno připomenutí. Pokud ještě chcete nominovat své svěřence, trenéra, atd… na osobnost roku ve sportovní oblasti, nezapomeňte své návrhy zaslat (podepsané, orazítkované a elektronicky na můj e-mail), nejpozději do 14. 09. 2015.


Všem přeji krásný a pohodový zbytek prázdnin a úspěšnou novou (popř. pokračující) sezónu.

S pozdravem LG

Ústředí Asociace TOM ČR (Turistické oddíly mládeže):
Jirko, ahoj.
Zdravím a reaguji na to, na co ses ptal Ondry Mánka.

Jirko, podle stanoviska právníků, se kterými jsme připravovali stanovy, není zkratka z. s. povinná. Řada spolků ji má, řada ale také ne, protože je...prostě hnusná, náš název ji neobsahoval a sněm schválil stanovy bez z. s.
Stanovy nám akceptovalo ministerstvo spravedlnosti, resp. zapsal zcela bez protestů rejstříkový soud.
Požádal jsem nyní našeho zástupce v ČRDM, aby národní rada urychleně zajistila výklad ministerstva, krom toho klidně i výklad právníků, že z. s. není povinné.
Nepředpokládám, že by se za rok, kdy jsme na stanovách pracovali, něco změnilo a že by si dovolili to vykládat nyní jinak.

Pokud věc nehoří, vyčkej, prosím tě, nějakou dobu - věřím, že ČRDM o tento výklad požádá rychle a že ho budeme mít k dispozici.
Jinak myslím, že lze šířit informaci o tom , že povinná ta změna a to z. s. fakt není. Lze se odvolávat na paragraf 3042 nového OZ (potvrzeno před minutou advokátkou Alenou Hájkovou, spolu tvůrkyní našich stanov)). V tomto paragrafu se říká něco ve smyslu, že pokud má spolek zaužívaný a nematoucí název, tradiční a vhodný, není nutno ho změnit. A to je i náš příklad.
Ale jak říkám, žádám ČRDM o výklad a poskytnutí stanoviska pro všechny, koho budou radnice takhle nesmyslně obtěžovat.

Cokoliv bys k tomu, Jirko, měl, napiš.


Díky. tn

Vyjádření pro Magistrát v Havířově:
Vážená paní,
zdravíme vás z ústředí Asociace TOM a obracíme se na vás v souvislosti s informacemi o podmínkách grantových řízení, které zasíláte i našim oddílům v Havířově.
1) Žádný spolek, který dlouhodobě používal (historicky) svůj název a pod tímto názvem ho zapsal nově rejstříkový soud, nemůže být nucen k používání zkratky z. s.
K tomu přikládáme právní vyjádření Mgr. Aleny Hájkové zpracované pro Českou radu dětí a mládeže.
To se týká jak spolku hlavního, tak spolků pobočných.
Naše Asociace TOM ČR se kupříkladu rozhodla zkratku z. s. nepřipojit - je to v pořádku a byla pod svým původním názvem, užívaným již 25 roků, zapsána do spolkového rejstříku.

2) Rozhodující je to, zda je hlavní nebo pobočný spolek zapsán ve spolkovém rejstříku příslušného soudu.
To například u našeho pobočného spolku TOM 19078 Beskydská devítka (vedoucí Jiří Kruliš) je beze zbytku naplněno.
Zápisem do spolkového rejstříku je (do konce v předstihu) splněna podmínka daná novým Občanským zákoníkem.

Uvádíme tato fakta pro upřesnění - ve stejném duchu vás podle našich informací vyrozuměl i místopředseda ČRDM Ondřej Šejtka.

Prosím tyto řádky Vám posílám pro Vaší potřebu a jak píši kluci od nás, klidně šiřte, že změna není povinná. To jste pochopili určitě z řádků, které mi napsali kluci z ústředí v Držím Vám palečky a ať Vám běžecký oddíl funguje i bez úředních šimlů-vím bez nich to nejde.
Zdraví Jirka Kruliš-MK Seitl Ostrava/vedoucí oddíluTOM B9 Havířov

Přidat nový příspěvek