MUM - Moravský ultramaraton

13.07.2015 12:12

Moravský ultramaraton – sedm dní, sedm maratonů, šest tisíc nastoupaných metrů, litry potu, kapky krve, obrovská bolest a nesmírná radost.

 

Takto jednoduše by se dal popsat nejtěžší a nejdelší mezinárodní etapový běžecký závod u nás. Poprvé jsem se zkoušel s touto výzvou poprat před dvěma lety. S puchýřem po první etapě jsem odběhl ještě další dva maratony a pak jsem musel odstoupit. Chtěl jsem ale vědět, jaké to je zvládnout všech sedm etap. Představit jsem si to neuměl. Musel jsem se proto letos přihlásit zase.

 

Základním táborem běžců tradičně bývá základní škola v Lomnici, která závodníkům poskytuje veškeré zázemí. Cíl každé etapy byl u sportoviště školy, první a sedmá etapa zde také začínala. Další maratony se pak běžely z různých míst Tišnovska a Boskovicka a vedly krásnou přírodou v oblastech Českomoravské i Drahanské vysočiny. Na místa startů závodníky odvezly autobusy. Startovalo se ve dvou výkonnostních vlnách podle průměrných časů zaběhnutých v předešlých etapách – pomalejší „coury“ ve dvě odpoledne, rychlejší „běhny“ ve tři.

 

Letošní 23. ročník měl rekordní účast 197 běžců. Ovšem celý MUM běžela jen padesátka. Tři desítky maratonců si zkusilo MiniMUM, který zahrnoval první, čtvrtou a sedmou etapu. A ostatní si přišli zkusit většinou jen jednu etapu. Tento závod si oblíbili němečtí ultramaratonci, kteří pravidelně tvoří nejpočetnější zahraniční skupinu.

 

Přihlásil jsem se kromě běhu také do programu vědecké studie sledující měnící se hematologické a imunologické paramerty při extrémní zátěži. Průběžně se také měřilo se, jak se postupně mění složení těla co to poměru vody, tuků a svalových tkání.

Avšak i bez měření jsem poznal, že po každém závodě mě začínají stále více bolet kolena a nárty. Namožená místa jsem si mazal chladícími emulzemi, kolena i nárty si tejpoval a nohy po doběhu nořil v lavoru s ledovou vodou, ať je regenerace rychlejší. Regulovat bolest se ale nedařilo. Prožíval jsem obrovskou frustraci. Byla tady vůle, byla tady i síla běžet, ale bolest stále nechtěla pustit seběhy rychleji. Ještě při čtvrté etapě jsem nevěděl, jestli to vydržím.

 

Ovšem při pátém běhu nastala změna. Tělo si posunulo práh bolesti o kousíček dále a v cíli jsem měl čas nečekaně lepší než při maratonu prvním. Najednou zázračně začal působit balzám endorfinů. Každý další maraton jsem byl v cíli o něco rychleji. Postupně jsem se probojoval na chvost první dvacítky. Rázem MUM přestal být „jen“ bojem se sebou samým, ale začal to být i závod s časem a soupeři. Kdyby mi dopředu někdo řekl, že v poslední etapě si budu pozorně hlídat časy „rivalů“, nevěřil bych mu.

 

Poslední maraton se běžel na dvě kola. Startovalo se na rozdíl od ostatních etap už dopoledne podle průměrných časů, aby všichni závodníci dobíhali do cíle okolo 14. hodiny. Dan Orálek, fenomenální běžec a pravidelný vítěz všech etap i předešlých ročníků, vyrážel na trať v 11 hodin. To už ti nejpomalejší byli několik hodin na trase.

 

Letos byla poprvé zavedena online kontrola běžců na občerstvovacích stanicích, takže závodníci si mohli zjistit, jak jsou na tom s časem jejich soupeři. Místo pohodového doběhu to tak byl boj s časem, navíc okořeněný nejteplejší sobotou v roce, kdy kvůli vedru nedokončilo závod sedm běžců. 


Závěrečný 301. kilometr se stal nejkrásnějším, byl zaslouženou odměnou za týden bolestí a strastí, šlehačkou na dortu, jahodou v šampaňském. Gejzír radosti, blaha i hrdosti. Orgasmus euforie. Tělo běželo úplně samo a lehce, bez jakékoliv známky únavy a bolesti. 

 

V cíli se už radovali dříve doběhnuvší a všichni pak nadšeně vítali další a další dobíhající. Kolektivní radost. Objetí a podávání rukou. Po tvářích stékaly kapky potu i slzy štěstí. Oslava běhu i kamarádství, které postupně vznikalo. Z tváří se dala číst neskrývaná pýcha: Jsme v cíli! Jsme borci! Jsme ultra!

 

Roman

 

 

Výsledky:  https://ultracau.ron.cz/racelog.php?menuid=event&record=52&action=results& 


Více informací o MUM: https://mum.ultracau.cz/index.php/cz/domu

 

Diskusní téma: MUM - Moravský ultramaraton

Datum: 06.03.2021

Vložil: SVSorgare

Titulek: телеинспекция оборудование

Различные из скважин впоследствии мероприятия восстановительного комплекса событий смогут быть снова введены в применение. Тем более что суммарная стоимость таких действий в десятки раз ниже общей стоимости самих сооружений.
Обеспечено повышение дебита водозаборной скважины не менее 30 процентов от существующего на момент начала выполненных работ.

В 80% случаях скважины возобновляются до первоначальных данных при включении в эксплуатацию скважины, что по праву является альтернативой бурения новой скважины.

Мы производственной компании по Очистке водяных емкостей и Демонтажу аварийного оборудования из водозаборной скважины предлагаем свои услуги всем, как частным так и общественным фирмам.

Спецводсервис : <a href=https://svs-samara.ru/skvazhiny/ochistka-vodozabornyh-skvazhin/>купить очистку воды скважины</a>

Datum: 06.03.2021

Vložil: ecosausy

Titulek: Нужно действуем Септик под ключ стоимость

https://eco-corporation.ru - Автономные канализации для частного самаре

Автономная канализация в частном помещении - лучший выбор от компанииСборка септика - изрядно непростой процесс, предполагающий не только лишь строительство, но и дополнительно выбор нужной системы.
Высококачественное сопровождение
Септики - это несложная сборка с специфической конструкцией перелива, фильтрации и сложной электроникой
Дабы не ошибиться с выбором, рекомендуется учитывать характеристики самого дачи (либо коттеджа), габариты участка земли.
Автономная канализация цена под ключ-это сегодня наш профиль

Datum: 05.03.2021

Vložil: StiveDub

Titulek: Aktualizace pokryti lazni Moskva

<a href=https://megaremont.pro/ekb-restavratsiya-vann>Jekaterinburg malovani vany</a>

Datum: 20.02.2021

Vložil: ecosausy

Titulek: Нужно исполняем Септик под ключ

<b><a href=https://eco-corporation.ru>Автономная канализация для загородного дома</a></b>

Автономная канализация цена под ключ-это сегодня наш профиль
Септики - это несложная сборка с специфической конструкцией перелива, фильтрации и сложной электроникой
Обеспечиваем лучший завершающий результат
Автономная канализация - наиболее востребованная часть технических коммуникаций
Высококачественное сопровождение

Datum: 04.02.2021

Vložil: SVSorgare

Titulek: телеинспекция труб

Большое количество из скважин по окончании осуществления восстановительного комплекса действий смогут быть снова введены в текущую эксплуатацию. Тем более что суммарная стоимость подобных работ в несколько раз ниже суммы самих сооружений.
Обеспечено повышение сбыта водозаборной скважины не менее тридцати процентовЫ от имеющегося на момент запуска работ.

В восьмидесятиS% случаях скважины возобновляются до первоначальных данных при включении в применение скважины, что по праву является альтернативой бурения новой скважины.

Сотрудники нашей международная компания по Очистке водяных емкостей и Увеличение производительности (дебита) водозаборных скважин предлагаем свои услуги всем, как частным так и общественным фирмам.

Спецводсервис - <a href=https://svs-samara.ru/skvazhiny/uvelichenie-proizvoditelnosti-debita-vodozabornyh-skvazhin/>Увеличение производительности водозаборных скважин</a>

Datum: 05.01.2021

Vložil: Joshuaerymn

Titulek: nuru Manhattan

Good day! We those who make your current daily life easier. We are a company that gives you massage .

https://shoppelilly.com/high-carb-fat-loss-by-rusty-moore-mark-kislich/#comment-166697 - Hot Stone NY
Special quality our rub salon is not an enforced setting. We promote groups in a social network to search promotion.
Ready to provide all of you check every method massage alreadytoday. Go to service and further clear details.

Datum: 01.01.2021

Vložil: ecosausy

Titulek: Грамотно отправляем Установить септик на даче

<b><a href=https://eco-corporation.ru>Септик для частного дома под ключ цена</a></b>

Для вас мы предлагаем высококлассные сервис по монтажу автономной канализации под ключ, владеем исключительной методикой и частным подходом к работе.
Дабы не ошибиться с выбором, рекомендуется учитывать характеристики самого дачи (либо коттеджа), габариты участка земли.
Наша международная компания занимается не только лишь проектированием и сборкой, профессионалы дополнительно делают последующее сопровождение автономной канализации.
Максимальное внимание к клиенту
Автономная канализация цена под ключ-это сегодня наш профиль

Datum: 29.12.2020

Vložil: Joshuaerymn

Titulek: Reflexogenic NY

<b>New-York erotic: <a href=https://nuru-massage-ny.com>massage uptown</a></b>

Hello! We those who make your current life much easier . Association that active more than 14 years.

Distinctive characteristic feature our body work salon is not an enforced setting. We promote social profiles to search promotion.
Introduce all of you check different method massage now. Go to portal and additionally find out specialty.

Datum: 20.12.2020

Vložil: MSNYCorgare

Titulek: House cleaning bronx Awesome! How cool it was!

The cleaning company accomplishes cleansing of spaces of various sizes and also setups.

The company's experts supply cleansing with the help of modern-day innovations, have special equipment, and likewise have licensed cleaning agents in their collection. In addition to the above benefits, white wines use: desirable rates; cleansing in a short time; high quality results; greater than 100 positive reviews. Cleansing workplaces will help maintain your work environment in order for the most effective work. Any firm is very important environment in the group. Cleaning up solutions that can be gotten cheaply now can help to organize it and also offer a comfy area for labor.

If required, we leave cleaning up the cooking area 2-3 hrs after placing the order. You get cleaning up as soon as possible.

We provide professional <a href=https://maidservicenyc.pro/>maids ny</a> for exclusive clients. Utilizing European equipment and also certified tools, we achieve optimal outcomes and offer cleansing in a short time.

We offer discounts for those who utilize the solution for the very first time, in addition to positive terms of cooperation for normal customers.

Our friendly group offers you to get familiarized with favorable terms of cooperation for business clients. We properly approach our activities, clean utilizing expert cleansing products and specialized tools. Our employees are trained, have medical publications and also recognize with the nuances of getting rid of complicated and also hard-to-remove dust from surface areas.

We supply top quality cleaning for huge ventures as well as little companies of numerous instructions, with a price cut of approximately 25%.

Datum: 18.11.2020

Vložil: Josep1Opern

Titulek: online no prescription wl6jw


<< 1 | 2 | 3 >>

Přidat nový příspěvek